2nd Generation (GE 08-13) 2nd Generation specific talk and questions here.

Ipod compatibility problems! :(

  #1  
Old 09-16-2009, 03:08 PM
New Member
Thread Starter
Join Date: Sep 2009
Location: Chardon, OH
Posts: 2
Exclamation Ipod compatibility problems! :(

So I just bought an 09 fit sport (black, manual) and was pumped for the whole usb compatibility input in the glove box. I got my ipod classic (with the latest firmware) and plugged it in. I scroll through to my songs, pick the first one, then hit random so I get the whole shuffle mode going through the system because I dont want to scroll for every single song and have to choose while im driving. So i've been doing this when all of the sudden last night i do the same as always and pick a song and hit random to get the shuffle. Well to make a long story short it starts going nuts. No song will play and it keeps changing to different song numbers. I get all ticked off and retry. I go back to a song and hit random to shuffle. Same thing... So now I have to just choose a song to play when I want. I can't even just pick a song off of an album! The song wont play! So then I take my ipod out and just try listening to it through shuffle mode and it wont play a song or stick to a song. It goes bezerk. I have no idea if this is the car's fault (i hope not) or if it's just the ipod deciding it wants to be stupid all of the sudden.... any ideas or anything related to this happen to you?!
 
  #2  
Old 09-16-2009, 03:18 PM
Selden's Avatar
Member
5 Year Member
Join Date: Jul 2009
Location: Atlanta, GA
Posts: 837
Originally Posted by runnerup3 View Post
So I just bought an 09 fit sport (black, manual) and was pumped for the whole usb compatibility input in the glove box. I got my ipod classic (with the latest firmware) and plugged it in. I scroll through to my songs, pick the first one, then hit random so I get the whole shuffle mode going through the system because I dont want to scroll for every single song and have to choose while im driving. So i've been doing this when all of the sudden last night i do the same as always and pick a song and hit random to get the shuffle. Well to make a long story short it starts going nuts. No song will play and it keeps changing to different song numbers. I get all ticked off and retry. I go back to a song and hit random to shuffle. Same thing... So now I have to just choose a song to play when I want. I can't even just pick a song off of an album! The song wont play! So then I take my ipod out and just try listening to it through shuffle mode and it wont play a song or stick to a song. It goes bezerk. I have no idea if this is the car's fault (i hope not) or if it's just the ipod deciding it wants to be stupid all of the sudden.... any ideas or anything related to this happen to you?!
Turn everything off. Unplug the iPod. Plug the iPod in, turn it on, then turn on the head unit. I don't know if this will help, but after initially working with my 3G Nano, the head united started throwing an unrecognized device error message. After following these steps, the problem went away, and has never returned.
 
  #3  
Old 09-16-2009, 03:37 PM
New Member
Thread Starter
Join Date: Sep 2009
Location: Chardon, OH
Posts: 2
So I did what you said + a hard reset on the ipod and its working fine. Hopefully I don't encounter the same problem. Thanks!
 
  #4  
Old 09-16-2009, 04:34 PM
Selden's Avatar
Member
5 Year Member
Join Date: Jul 2009
Location: Atlanta, GA
Posts: 837
So glad to hear that it worked!
 
  #5  
Old 09-16-2009, 05:25 PM
kenchan's Avatar
Official Fit Blogger of FitFreak
5 Year Member
iTrader: (4)
Join Date: Dec 2007
Location: OG Club
Posts: 20,283
just get a USB flash drive... much cheaper, neater, much higher capacity available.
 
  #6  
Old 09-16-2009, 05:30 PM
mike2100's Avatar
Member
5 Year Member
iTrader: (1)
Join Date: May 2009
Location: Virginia Beach
Posts: 532
Sounds like the iPod went nuts, especially if it was acting weird after you unplugged it. The hard reset is likely what fixed it.
 
  #7  
Old 09-16-2009, 09:24 PM
SheepNutz's Avatar
Member
5 Year Member
Join Date: Apr 2006
Location: Kentucky
Posts: 831
Originally Posted by kenchan View Post
just get a USB flash drive... much cheaper, neater, much higher capacity available.
But he's using an iPod Classic, which comes in 160GB. You won't get that capacity from a flash drive!
 
  #8  
Old 09-17-2009, 05:19 PM
New Member
Join Date: Aug 2009
Location: Springfield, VA
Posts: 13
Originally Posted by SheepNutz View Post
But he's using an iPod Classic, which comes in 160GB. You won't get that capacity from a flash drive!
They already have 128GB USB flash drives out. They're incredibly expensive (over $300) but prices will drop as 256GB and 512GB models come out. I got my 16GB Lexar Firefly USB flash drive for just $20 after rebate.
 
  #9  
Old 09-20-2009, 10:04 PM
Member
Join Date: Jul 2009
Location: Boston, MA
Posts: 30
USB... you want to leave a IPOD like that in the car?
 
  #10  
Old 09-23-2009, 07:52 AM
Member
5 Year Member
Join Date: Sep 2009
Location: USA
Posts: 697
I have 500GB USB in my FIT for $89.
 
  #11  
Old 09-23-2009, 08:44 AM
New Member
Join Date: Aug 2009
Location: Springfield, VA
Posts: 13
FitMugen - I assume you're using a USB hard drive?
 
  #12  
Old 09-23-2009, 04:44 PM
Member
5 Year Member
Join Date: Sep 2009
Location: USA
Posts: 697
Actually, I use both DVD double layer (8GB), PCMCIA with 2GB Flash Drive and Toshiba 500GB USB drive. PCMCIA has more advantage in term of search and voice recognition.
 
  #13  
Old 01-25-2010, 09:21 AM
Member
5 Year Member
Join Date: Oct 2009
Location: New England, USA
Posts: 456
I hope this is not a thread hijack but maybe you guys have some advice for me.

I have a spare 8 gig SD card from my camera and a USB card reader. So I figured I'd make some folders in there and dump my songs in. Works fine most of the time but I'd say 1 in 3 songs is unreadable.

I am trying to figure it out why. Songs are MP3 so file format is not it. I am thinking that the name of the song maybe some special character in the name or length of name might be it but I have not figured it out so if anyone has an idea, let me know.
 
  #14  
Old 01-25-2010, 10:12 AM
Member
5 Year Member
Join Date: Apr 2006
Location: Hamilton, Canada
Posts: 220
It was an iPod problem, not the car. The hard reset fixed it.
 
  #15  
Old 01-25-2010, 10:24 AM
Raouf's Avatar
Member
Join Date: Jan 2010
Location: Richmond, Virginia
Posts: 194
doesnt the 09' also have an aux in cable that comes standard in the sport model as well as the usb interface
 
  #16  
Old 01-25-2010, 10:28 PM
Join Date: Aug 2009
Location: bay area, cali
Posts: 692
Originally Posted by Raouf View Post
doesnt the 09' also have an aux in cable that comes standard in the sport model as well as the usb interface
yes.

10 characters.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
mtunofun
2nd Generation (GE 08-13)
0
05-10-2011 11:41 PM
psuambassador
2nd Generation (GE 08-13)
33
02-16-2010 08:43 AM
rafnap
General Fit Talk
11
08-14-2009 06:13 PM
abernste
2nd Gen GE8 Specific Fit Interior Modifications Sub-Forum
4
07-29-2009 06:35 PM
vintagesierra
Fit Interior Modifications
0
09-21-2008 08:24 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Ipod compatibility problems! :(


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.