3rd Generation (2015+) Say hello to the newest member of the Fit family. 3rd Generation specific talk and questions here.

Check Charge System + Warning Lights

  #1  
Old 11-03-2017, 01:03 PM
TougeMonster_GK5's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
Join Date: May 2017
Location: Oakland, CA
Posts: 416
Check Charge System + Warning Lights


So after a week or so installing my SiriusLed MX series bulbs, the 'check charge system' and warning lights go off intermittently. I did some research and saw this possible culprit is either bad battery or bad alternator. Before I could start troubleshooting those two components, I first replaced the lowbeam bulbs, after 2 days, the warning notice stop going off. Has anyone exeperienced anything similar? I bet the LEDs are drawing too much power off the alt/bat. Im wondering if upgrading to a 51R battery will eliminate the warning trigger given the car has 51xxx miles now. I also dont think there is a loose connection somewhere, i might be wrong! Thanks in advance FF!
 

Last edited by TougeMonster_GK5; 11-03-2017 at 01:06 PM.
  #2  
Old 11-03-2017, 01:46 PM
GAFIT's Avatar
Member
5 Year Member
Join Date: Feb 2008
Location: Cleveland, GA
Posts: 3,822
Wonder if there's an internal short in one of the bulbs?
 
  #3  
Old 11-03-2017, 05:41 PM
Member
Join Date: Apr 2017
Location: Puyallup, WA
Posts: 264
Don't know what to tell you, I have the same bulbs as you and no problems.
 
  #4  
Old 11-04-2017, 03:19 AM
Join Date: Oct 2015
Location: Edmonton, AB. Canada
Posts: 981
Last time I saw that charge system message, I replaced a blown fuse to my horns, disconnected the battery monitor connector (that's connected to your negative battery terminal) reconnected and never saw the message again.

I didn't get the other warning lights that you got.
 
  #5  
Old 11-04-2017, 04:56 AM
skatana's Avatar
Member
Join Date: May 2015
Location: CA US
Posts: 93
I’m running an older set of sirius leds and haven’t had a problem yet.
 
  #6  
Old 11-22-2017, 11:53 PM
Member
Join Date: May 2015
Location: Seattle, WA, USA
Posts: 34
I doubt the LEDs would draw more power than the stock incandescent bulbs. Could take an ammeter and check the current draw of those bulbs via the fusebox.

I ran into this problem (check charge system + lights) at 50k miles.

Checked the battery and it was charging just fine. I drove it for like 5000 miles after that and it was OK. I found a $50 junkyard alternator and replaced it. Light went away.

Just last week at 90k miles had the same thing happen. Replaced it again and the light went away.

I bought the alternator for $50. New belt was like $15 from orielly's. No special tools, just socket wrenches (17mm tensioner) and sweat.
 

Last edited by Kevin Evans; 11-23-2017 at 12:09 AM.
  #7  
Old 11-23-2017, 07:47 AM
kenchan's Avatar
Official Fit Blogger of FitFreak
5 Year Member
iTrader: (4)
Join Date: Dec 2007
Location: OG Club
Posts: 20,283
huh, alternator only lasts 50k miles? dang.. good reason to sell the GK early, thanks!
 
  #8  
Old 11-30-2017, 12:53 PM
TougeMonster_GK5's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
Join Date: May 2017
Location: Oakland, CA
Posts: 416
So just an update:

After replacing my LED bulbs for standard Halogens for two weeks, the warning lights never went off again. Now for the past week or so I put back my LED bulbs and still no warning lights. Im gonna give it a few more weeks to see if anything comes up, but now starting to wonder if it was a fluke of some sort, but interestingly enough, it did go off numerous times before.. strange, I think my GK is telling me something lol
 
  #9  
Old 11-30-2017, 01:41 PM
kenchan's Avatar
Official Fit Blogger of FitFreak
5 Year Member
iTrader: (4)
Join Date: Dec 2007
Location: OG Club
Posts: 20,283
sounds good touge! hope it's cured.
 
  #10  
Old 07-25-2018, 11:46 PM
New Member
Join Date: Jul 2018
Location: Guatemala
Posts: 1
Originally Posted by Action Jackson View Post
Last time I saw that charge system message, I replaced a blown fuse to my horns, disconnected the battery monitor connector (that's connected to your negative battery terminal) reconnected and never saw the message again.

I didn't get the other warning lights that you got.
buena noche puede explicarme como resolvió el problema gracias
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
2nddoorleft
3rd Generation (2015+)
2
11-20-2018 07:06 PM
preskool
1st Generation (GD 01-08)
4
09-14-2015 02:01 PM
struthiocamelus
3rd Generation (2015+)
2
03-15-2015 09:39 PM
moolman
2nd Generation (GE 08-13)
2
11-30-2011 10:34 AM
Santiad
2nd Generation (GE 08-13)
7
01-26-2010 03:31 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Check Charge System + Warning Lights


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.